Moderat (11 km)

POI: Carreró del comellar d’en Ratera, la carrerada de les Auberedes, l’antic camí de ferradura d’en Solà, la pica i la font d’en Solà, el forn de calç d’en Solà, el carreró de Matallongues, el fondo de Matallongues (on hi ha l’aljub), el carreró del racó de la costa de la Cirera i el comellar d’en Giner.

Distància total: 11.67 km

Desnivell positiu: 240 m+

Punt de sortida: Fulleda (davant sala)

Punt d’arribada: Fulleda (davant sala)

Alçada màxima: 644 m

Alçada mínima: 486 m

Ruta circular:

Descarrega’t l’APP de Wikiloc i segueix aquesta ruta des del teu dispositiu mòbil, prova-ho ara!

Fulleda Turisme Actiu us mostra la ruta en modalitat de «senderisme»: “La Font del Poble” recorregut d’11K amb 342 m de desnivell positiu acumulat i classificada com a moderada. Ruta circular amb inici i final a Fulleda i pensada per seguir-la en sentit horari. No recomanem fer aquesta ruta de cap altra manera que no sigui a peu (caminant o corrent), ja que hi trobareu alguns corriols pit amunt que us poden fer anar malament si els feu amb bicicleta.

Aquest recorregut seguit en sentit horari us permetrà conèixer una xarxa de corriols, carrerades i antics camins de ferradura amb molt encant i propers a la localitat de Fulleda. La seva distància total d’11 quilòmetres la fa apta per gent que estigui acostumada a caminar aquestes distàncies per corriols i camins de progressió fàcil i moderada. Les rutes que formen “La Font del Poble” us permeten descobrir algunes de les fonts que hi ha més properes a la localitat. Aquesta ruta passa pel davant de la font i pica d’en Solà i pel costat del forn de calç del Solà a la Serra de les Auberedes.

Aquesta ruta d’11 quilòmetres té un tram inicial urbà per dins del pintoresc poble de Fulleda, passant pel carrer de la Costa, cap al carrer de l’Estel cap a la plaça del Pare Joan Fàbregas, plaça on trobem l’església de la vila (Santa Maria), l’ajuntament i la biblioteca. Seguirem pel carrer de Sant Pere que ens portarà fins al turonet on hi ha els dipòsits d’aigua del poble. Diuen que antigament en aquest indret hi havia la torre o el castell de Fulleda. Es diu que en aquesta localització hi havia una torre de guaita que entre la gent del poble es coneixia com “la Torra”.

Seguirem cap a la partida de les Cavalleres fins a trobar la carretera que va des de Fulleda a l’Espluga Calba, demanem precaució i seguirem pel corriol del Comellar d’en Ratera que ens portarà cap al corriol de l’Obac de les Auberedes fins a la Carrerada de les Auberedes. Les carrerades són camins que s’utilitzen per creuar els fondos, en aquest cas creuem el Fondo de les Auberedes per arribar a l’antic camí de ferradura d’en Solà. Aquest camí que puja amb un pendent constant ens portarà fins a la Font d’en Solà, font que rep aquest nom per estar situada a la part solana de la Serra de les Auberedes i no perquè pertanyi a cap senyor o senyora Solà. Recomanem parada en aquesta font per observar el poble de Fulleda des d’una perspectiva diferent.

Deixarem la pica i la Font d’en Solà per seguir el corriol cap a l’esquerra fins a trobar el forn de calç d’en Solà. De moment no tenim més informació sobre aquest forn de calç, però podem dir que la part frontal està derruïda i que des de Fulleda Turisme Actiu i també l’Ajuntament de Fulleda es treballarà per tornar aquest forn al seu estat original.

Deixarem el forn de calç d’en Solà per seguir el recorregut, arribant a dalt de tot de la Serra de les Auberedes, seguim aquest camí cap a l’esquerra i el seguirem fins que esdevé un corriol, travessarem el Fondo de Matallongues i pujarem per un camí ample direcció al Puig Pedrós fins a arribar a dalt de tot. Seguirem cap a la dreta per aquest camí fins a trobar el corriol del Corral d’en Queralt que ens portarà fins al Fondo de Matallongues. Al cap de pocs metres travessarem el Fondo de Matallongues per una finca que és propietat del Celler Matallonga de Fulleda (demanem ser respectuosos) i on s’hi conserva un aljub de pedra seca. Antigament s’utilitzava aquesta construcció com un abeurador dels animals que treballaven en aquesta finca i les de l’entorn.

Seguirem el camí per la Costa de Fontanals fins a arribar a dalt de la Serra de les Auberedes, trencarem a la dreta i anirem a trobar el corriol del Racó de les Costa de la Cirera, un corriol recuperat per Fulleda Turisme Actiu que pensem que antigament s’utilitzava per donar pas a les finques dels diferents propietaris que hi ha en aquest racó. Actualment s’hi poden observar uns marges de pedra espectaculars i molt ben conservats, també s’hi pot veure una balmeta petita on segurament les persones que treballaven la terra hi deixaven les seves eines o el menjar per passar la jornada. Un cop arribats al Fondo de les Auberedes, el creuarem i ens enfilarem a Fulleda pel costat del Comellar d’en Giner, tot travessant la Pinedeta del Po. Just després d’aquesta pinedeta, a la dreta trobem l’obrador dels licors del Gabarró i Feixa, tot i que el recorregut tira recte, us recomanem que hi passeu a comprar els seus productes.

Arribarem a Fulleda tot travessant el carrer de Montblanc (actual carretera) demanem precaució en aquest punt i entrarem a l’avinguda d’Agustina Saragossa i Domènech fins a arribar al punt d’inici i final del recorregut.

Aquesta ruta està classificada com a moderada per la seva llargada i la naturalesa del seu recorregut amb pendents i desnivells. Recomanem haver caminat prèviament aquesta distància (11 km) i haver provat d’acumular els metres de desnivell que marca aquesta ruta (240 m) abans de venir a caminar aquesta ruta a Fulleda. Es recomana no beure de l’aigua de les fonts, ja que aquestes no disposen d’un control sanitari adient. Una oportunitat perfecta per descobrir una part de les fonts, els camins i les valls que formen el terme de Fulleda.

Tot un descobriment de ruta que sense cap mena de dubte us recomanem des de Fulleda Turisme Actiu.