Fàcil (2.9 km)

Distància total: 2.9 km

Desnivell positiu: 69 m+

Punt de sortida: Fulleda (davant sala)

Punt d’arribada: Fulleda (davant sala)

Alçada màxima: 595 m

Alçada mínima: 508 m

Ruta circular:

Descarrega’t l’APP de Wikiloc i segueix aquesta ruta des del teu dispositiu mòbil, prova-ho ara!

Total distance: 2935 m
Max elevation: 595 m
Min elevation: 504 m
Total climbing: 188 m
Total descent: -175 m
Total time: 01:00:22

Fulleda Turisme Actiu us mostra la ruta en modalitat de «rutes a peu – familiars»: “La Font del Poble” recorregut curt de 2.9K amb 130 m de desnivell positiu acumulat. Ruta circular amb inici i final a Fulleda i pensada per seguir-la en sentit horari i antihorari amb les rutes a peu i en sentit horari si es fa amb bicicleta.

Aquest recorregut us permetrà conèixer una xarxa de senders, carrerades i camins amb encant de l’entorn de Fulleda. La seva distància total de 2.9 quilòmetres, la fa apta per a totes les edats però recomanem evitar el pas de carrets de nadons ja que transcorre en un 90% per senders on el transit amb rodes pot dificultar el pas.

Aquesta ruta de 2.9 quilòmetres té un tram inicial urbà per dins del pintoresc poble de Fulleda, passant per la plaça de Ramon Santamaria cap a la dreta pujant cap al carrer del Raval i enfilant-nos pel camí asfaltat cap al capdamunt del turó on hi ha els dipòsits d’aigua de la població. Seguirem pel camí de l’esquerra i trencarem a la dreta per un caminet que s’acaba transformant amb un sender, al final del sender trobarem un camí, el travessem i entrem en un altre sender de pocs metres que ens portarà fins a la carretera LV-2014, creuarem la carretera amb precaució i seguirem recte pel camí de davant nostre. Veureu que el camí ample gira cap a la l’esquerra, nosaltres seguirem rectes per un sender que ens portarà pel costat del Comellar d’en Ratera fins veure una cabana de pedra amb la teulada arreglada. El sender ens farà mantenir-nos a la dreta i deixant la cabana al fons i a la nostra esquerra, ens farà girar altre cop cap a la dreta per agafar un sender que l’anirem seguint entre vegetació del que abans era una terrassa de cultiu típica d’aquesta zona i ara degut al seu desús és un bon lloc per a que la biodiversitat sigui plena i puguem gaudir observant i escoltant.

Aquest sender ens portarà fins a trobar l’antiga carrerada de Fulleda a Senan. En el nostre cas l’agafarem direcció a Fulleda, aquesta carrerada era utilitzada en el passat pels dos ramats tradicionals del poble per anar d’un cantó a l’altre de la localitat de Fulleda, també per arribar a la Font d’en Solà, font utilitzada quan la Font del Poble es quedava sense aigua i també per arribar a Senan.

Aquest tram de la carrerada fa poc més de 100 metres però us podreu fer una idea de l’encant d’aquest camí antic. Al final de la carrerada girarem cap a la dreta per enfilar-nos altre cop cap a Fulleda pel camí de la Font Vella (o del poble), observem a la dreta les ruines d’un corral que és propietat d’unes de les cases més fortes de Fulleda, cal Margendom.

En arribar a la Font veurem que hi ha una inscripció que diu:
“Sub umbra alarum tuarum protege me domine et omnes ex me bibent 1770” “Sota l’ombra de les teves ales, protegeix-me senyor i tots els que de mi beuen 1770”

Antigament al costat d’aquesta font hi havia els rentadors municipals del poble tal i com podem llegir al document/contracte del 17 d’agost del 1770, obra que fou adjudicada al paleta de Vimbodí Jeroni Barrulles.

Seguirem camí amunt per un camí que fa molta costa i amb el terra bastant pedregós fins arribar a Fulleda, si aquest camí s’he us fa dur, penseu com seria per les dones (majoritàriament eren dones) que anaven a buscar aigua d’aquesta font!

A l’arribar a la carretera LV-2014, la creuareu i entrareu dins de Fulleda per la Plaça del Pare Joan Fàbregas, seguireu pel carrer de l’Estel, girarem a l’esquerra cap al Carrer de la Costa i altre cop esquerra per l’Avinguda d’Agustina Saragossa i Domènech fins arribar al punt d’inici de la ruta.

Aquesta ruta és apta per fer amb família, però hi ha alguns trams de difícil progressió especialment si es va amb carrets. Si busqueu fer una ruta que sigui més “amiga” dels carrets, podeu fer la ruta de 3 quilòmetres d’aquesta mateixa sèrie de rutes, tingueu en compte, però, que els carrets de ciutat no us serviran. Es recomana no beure de l’aigua de les fonts, ja que aquestes no disposen d’un control sanitari adient.

Una oportunitat perfecta per descobrir una part de les fonts, els camins i les valls que formen el terme de Fulleda, tot un descobriment de ruta que sense cap mena de dubte us recomanem des de Fulleda Turisme Actiu.