Difícil (66 km)

Distància total: 66 km

Desnivell positiu: 1500 m+

Punt de sortida: Fulleda (davant la Sala)

Punt d’arribada: Fulleda (davant la Sala)

Alçada màxima: 680 m

Alçada mínima: 420 m 

Ruta circular:

POI: Fulleda – Aixoplucs – Forns de calç – Reboll de l’Engràcia – Cisternes – Basses – Fontfreda – Tarrès – Costa de la Cirera – Fondo Auberedes – Matallonga – Camí Catalanes – Espluga Calba – Mirador Mas Blanc – Mirador Garrigues – Cabana de Volta – Font d’en Salat

Descarrega’t l’APP de Wikiloc i segueix aquesta ruta des del teu dispositiu mòbil, prova-ho ara!

Fulleda Turisme Actiu us mostra la ruta en modalitat de «BTT»: “La pedra calcària” recorregut llarg de 66K amb 1500 m de desnivell positiu acumulat. Ruta circular amb inici i final a Fulleda i pensada per seguir-la en sentit antihorari.

Aquest recorregut que forma part de la sèrie de rutes de “La pedra calcària” consta de 66 quilòmetres i us permet descobrir els voltants de la població de Fulleda, aquesta ruta també visita el terme de Tarrés i l’Espluga Calba, localitats que també visiten al quilòmetre 20 i al quilòmetre 53 respectivament. És una ruta que transcorre els primers 30 quilòmetres per senders i els següents 30 quilòmetres per pista. Aquest track és la fusió de les rutes de 34 i 36 quilòmetres d’aquesta mateixa sèrie. Una ruta perfecta per fer-la amb una bicicleta BTT i també amb una bicicleta Gravel.

La ruta de 66 quilòmetres parteix de l’Avinguda d’Agustina Saragossa cap a la plaça on es troba l’estàtua de l’Agustina d’Aragó. Allà Allà agafa la carretera direcció Tarrés, demanem precaució en aquest punt. Segueix la carretera per uns 100 metres i gireu a la dreta tot passant pel costat del Racó del Bolet. En aquest racó hi podreu observar un monument que commemora els fets que ocorregueren un fatídic 12 de febrer de 1939, quan cinc infants d’entre 12 i 16 anys moriren a causa de l’explosió d’una caixa de bombes abandonada durant la Guerra Civil. Continuem cap a la partida del Camí de Montblanc, seguim pels Plans de l’Arborç, seguim cap a la dreta vorejant la Serra del Penjat, passem pel costat de la Pedrera del Palau. Seguim recte tot seguint l’olioducte i girem a la dreta per un camí que ens portarà a l’inici de la ruta dels forns de calç de Tarrés. Baixarem per un sender on trobarem un petit bosc de pins, alzines i també forns de calç i un aixopluc. Seguirem la ruta passant per les Comes de Montgrat i seguirem els senders per tota aquesta zona plena de caminets, corriols i forns de calç fins arribar al sender que ens portarà fins al Fondo dels Masos. Aquest sender és una mica complicat a l’inici, pel que demanem precaució.  Creuareu el camí dels Masos i seguireu per la partida del Mas de Martí per un camí abandonat que us portarà fins al darrera del Reboll de l’Engràcia, observeu la taula de pedra que hi ha al costat d’aquest majestuos arbre. Baixarem fins al Fondo dels Masos i pujarem pel camí que ens durà pel costat de la Cisterna de la Ginera del Xifrenet, passant pel costat de la partida del Corregó, la Bassa dels 7 Noguers, passant pel costat de la partida de l’Era. Seguidament agafaram un sender que ens portarà fins a la Fontfreda, un lloc fantàstic.

Seguirem pel camí dels Masos passant pel costat del Fondo de les Comardivines, seguint el camí fins els Cirerets, passant pel costat de la Serreta i trencant al camí de Vinaixa cap un sender que ens portarà fins quasivé a l’entrada de Tarrés. Passem per l’interior del poble i sortim en direcció a Fulleda, trenquem a l’esquerra i agafem el camí que els portarà fins al Solà del Coix tot passant per un sender. En arribar al Solà del Coix, agafarem un altre sender que ens portarà fins als Forns Bessons del Pla del Xato, dos forns de Calç, un al costat de l’altre. Seguirem pels Plans de Tarrés i baixarem tota la serra de Vilobí per un sender fantàstic i divertit. Després de planejar tornem a iniciar l’ascens a la Serra tot apareixent als molins de vent. Trenquem a l’esquerra al Racó del Paulet també per un sender que ens portarà al costat de la cabana de Margendom fins al Racó de les Argelagues Marines, seguirem pel camí de les Granades fins arribar a la Costa de la Cirera.

Un cop arribem a dalt de la Serra, girem a l’esquerra i passem de llarg el sender de la Costa de la Cirera, aquest sender era un antic pas que hem recuperat des de Fulleda Turisme Actiu la passada primavera/estiu de l’any 2020. Seguim recte i ens desviem a la dreta per baixar pel sender de l’Obac de Matallonga fins a arribar al Fondo de Matallonga. Creuem el Fondo i seguim pujant cap al camí del Pla de la Bassa, seguim el mateix camí fins a arribar al Pla de Fulleda on girem a la dreta per agafar el sender que ens portarà al Corral del Queralt, baixem al Fondo de Matallonga. Iniciem l’ascens pel Fondo de Rocabisbal, pel Racó del Magí fins al Camí de Tarrés a Senan, seguim per la Serreta pel Camí dels Plans, cap al Camí de les Catalanes on agafarem un sender que ens baixarà al Fondo dels Pouets, cap a la partida de les Tortes i entrarem a l’Espluga Calba. En sortir de l’Espluga travessarem la carretera que va des de Fulleda a les Borges Blanques, demanem precaució en aquest punt. Seguirem recte per la pista de Vinaixa a l’Espluga Calba, girarem a la dreta al Camí de les Portelles de Dalt, passarem pel costat d’un aixopluc impressionant, seguirem cap a la partida del Mas Blanc, creuarem la Portella del Dalmau, la Portella del Rei, seguirem fins al Mas Blanc pel Camí de les Carreteres i pujarem pel Mirador de les Garrigues, passem pel costat de la Punta del Dugo i iniciarem el descens fins a la Vall dels Cortals, creuarem la vall i anirem fins al Fondo de la Planota tot passant pel costat d’una cabana de volta construïda amb pedra en sec. Pujarem pels Plans de l’Arboç, baixarem cap al Fondo dels Pous i pujarem cap a Fulleda per una pujada que no ens deixarà indiferent! Passarem pel carrer de la Bassa, Plaça de Ramon Santamaria i acabarem a l’Av. d’Agustina Saragossa.

Aquesta ruta és perfecta per a les persones exigents que busquin una ruta que transcorri per parts igual per damunt de pistes amples com també per corriols i camins estrets amb dificultat. En general, a part d’algun corriol difícil, és un terreny de fàcil progressió, perfecte per fer una escapada sigui amb la teva BTT o amb la teva bicicleta Gravel, perfecta per descobrir el que té per oferir Fulleda i el seu entorn. Una oportunitat perfecta per descobrir els camins i les valls que formen el terme de Fulleda.

Tot un descobriment de ruta que sense cap mena de dubte us recomanem des de Fulleda Turisme Actiu.